Lange droge periodes in de zomer zijn steeds meer regel dan uitzondering.
Lange droge periodes in de zomer zijn steeds meer regel dan uitzondering. Als één van de weinige planten, houden rozen in deze periodes goed stand. Met hun langdurige en hoge sierwaarde geven ze een kwaliteitsimpuls aan het groen in de stad.
DIEP WORTELEN
Na een lange droge periode in de zomer, zijn het rozen die er nog fris bijstaan en volop bloeien. De meeste planten reageren op langdurige droogte door blad te verliezen of om te krullen. Daardoor gaan ze verdamping van water via het blad tegen. Een roos heeft dit beschermingsmechanisme niet nodig. Dat komt omdat rozen sterk zijn en diep wortelen. Watergeven is alleen nodig bij nieuwe aanplanten en in een extreem lange droogteperiode.
MULCHLAAG
Rozen staan liever droog dan nat. Omdat ook perioden met extreem veel regen vaker voorkomen, is het belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is. Verder is elke grondsoort geschikt. Op drogere gronden kan een mulchlaag met organisch materiaal worden aangebracht, bijvoorbeeld van blad of compost. Hou daarbij zo’n 5 cm dikte aan. Zo’n laag onderdrukt onder meer onkruid, stimuleert het bodemleven, voorkomt verdroging van de bovenlaag en levert nutriënten.
GEVARIEERD SORTIMENT
Voor de openbare ruimte zijn vooral bodembedekkende rozen en heesterrozen geschikt. De lagere soorten zijn ook geschikt voor bloembakken en boomspiegels. Voor gevels en rekken zijn klimrozen geschikt. Opgaande rozenstruiken met grote bloemen (veel Theehybriden en Floribunda’s) passen in klassieke rozenperken.
ROZENFEITEN
De meeste rozen verlangen minimaal 4 uur zon.
Eén van de selectiecriteria bij nieuwe rozen is ‘zelfschonend’; uitgebloeide bloemen vallen vanzelf af.
Rozen bloeien van mei tot ver in het najaar; de kleuren lopen uiteen van wit tot paars, pastelgeel tot knalrood en alles ertussenin.
Rode rozen kunnen bij langdurige hitte wat verbleken, nieuwe rozen die daarna verschijnen, hebben weer de originele kleur.