Rozen bevorderen op verschillende manieren de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Ze bieden voedsel aan insecten en schuil- en nestgelegenheid aan vogels en kleine zoogdieren. Daarnaast vormen de rozenbottels voor veel vogelsoorten een welkome voedselbron in het najaar en de winter. Dankzij deze kwaliteiten dragen rozen bij aan een betere benutting van de baten van groen.
Insectenleven
Rozen zijn een aanwinst voor het insectenleven. Dankzij de lange bloeiperiode zijn rozen van juni tot in het najaar interessant voor onder meer honingbijen, hommels en zweefvliegen. Vooral enkelvoudige rozenbloemen zijn rijk aan stuifmeel, maar ook in halfgevulde rozen weten veel insectensoorten het stuifmeel te vinden. Dankzij de geur van sommige rozen, kunnen insecten de bloemen al op grote afstand detecteren. Mochten luizen de rozen ook gevonden hebben, dan komen daar op hun beurt lieveheersbeestjes, gaasvliegen en andere natuurlijke vijanden op af. Minder bekend is dat een aantal nachtvlinders, waaronder de zwartvlekwinteruil en de oranje bruinbandspanner, roos als waardplant hebben.
Andere fauna
Een beplanting met rozen staat gelijk aan een vogelvriendelijke beplanting. Rozenbottels zijn niet alleen in het najaar maar ook in de winter een welkome voedselbron voor onder meer lijsters, merels en koperwieken. Daarnaast peuteren sommige vogelsoorten, zoals groenlingen en puttertjes, de zaden uit de bottels. Deze vogels pikken ook veel luizen en rupsen van de plant. De rozenstruiken zelf bieden schuil- en nestgelegenheid aan vogels en kleine zoogdieren als egels.
Moderne heesterrozen
Vooral moderne heesterrozen zijn geschikt voor toepassing in het openbaar groen. Dat komt omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. Twee belangrijke randvoorwaarden voor succes zijn dat ze op een zonnige plaats worden gezet en in een goede en gezonde bodem groeien.
Ook interessant:
Voordelen moderne heesterrozen
Kleur en geur met rozen in het openbaar groen