Met hun hoge sierwaarde en vergroting van de biodiversiteit, zijn rozen ideaal bij het vergroenen van steden voor een gezonde leefomgeving. Ook in hete en droge zomers houden ze goed stand.
Vele voordelen
In stedelijk gebied bieden rozen een reeks voordelen. Met hun gevarieerde kleuren, rijke bloei en bloeiperiode van juni tot ver in het najaar hebben ze een langdurige en hoge sierwaarde. Rozen zijn goed bestand tegen lange perioden van droogte. Veel rozen geuren, waardoor ze een extra aantrekkingskracht op passanten hebben. En rozenbloemen met open en halfgevulde hartjes fungeren als insectenmagneten. Na de bloei volgen vaak rozenbottels, een voedselbron voor vogels. Een voordeel van sommige cultivars, bijvoorbeeld van Rosa rugosa (Japanse rimpelroos), is zouttolerantie. Deze doen het goed in bermen of taluds langs wegen. Ook zijn rozen in staat fijnstof, stikstofoxiden (NOx) en ozon (O3) weg te vangen.
Zelfschonend
Vooral bodembedekkende rozen en heesterrozen zijn geschikt voor de openbare ruimte. Nieuwe rozen worden geselecteerd op zelfschonend; uitgebloeide bloemen vallen vanzelf af. Daarnaast zijn ze winterhard, gezond, compact en goed bodembedekkend. Ze gedijen ook prima in dak- en gevelgroen en boomspiegels. De lagere soorten zijn geschikt voor onder andere bloembakken, vakbeplantingen en verkeersgeleiders. Opgaande rozenstruiken met grote bloemen (vooral Theehybriden en Floribunda’s) zijn geschikt voor klassieke rozenperken.
Aandachtspunten
- Rozen stellen weinig eisen aan de grond, als deze maar goed waterdoorlatend is.
- De meeste soorten houden van een zonnige standplaats met 3-4 uur zon; hoe meer zon hoe beter.
- Met de juiste plantafstand bedekken ze snel de bodem, waardoor onkruid minder kans krijgt. De gemiddelde plantdichtheid is 4 tot 5 struiken per m².
- Rozen op eigen wortel kunnen om de 2 tot 3 jaar mechanisch worden gesnoeid in maart of april.