Ga naar hoofdinhoud

Rozen zijn sieraden in je tuin. De meesten hebben een grondige snoeibeurt nodig om in vorm te blijven. Maart is daarvoor de aangewezen periode. Later in het jaar volgt een bescheidenere snoei. Je roos bloeit lang en rijk door, extra genieten dus!

Verjongingskuur

Als in maart de strengste vorst voorbij is, is het tijd voor dé verjongingskuur van je rozen: voorjaarssnoei. Dit gaat niet snel fout, je snoeit sneller te weinig weg dan teveel. Zorg wel voor schoon en scherp gereedschap.

Aanpak

Begin met het wegknippen van dode en dunne takken. Schroom daarna niet nieuwe scheutjes weg te knippen; er groeien vanzelf weer nieuwe takken. De manier van snoeien verschilt per rozengroep:

  • Struiken met grootbloemige rozen en trosrozen knip je op 5 tot 7 centimeter of 2/3 ogen boven de grond (ogen zijn de plaatsen waar blad zat, ze hebben de vorm van een smiley).
  • Stamrozen snoei je als struiken, maar dan gerekend vanaf de oculatieplaats (de verdikte knobbel boven de stam met de vertakking).
  • Snoei bij klimplanten de zijtakken terug richting de hoofd- of gesteltakken. Laat daarbij 2 of 3 ogen staan.
  • Botanische (wilde) rozen snoei je niet, tenzij ze te groot worden.
  • Heesterrozen snoei je om de 2-3 jaar op 5 tot 7 centimeter boven de grond.

Kniehoogte

Later in het jaar volgt de tussensnoei of vormsnoei. Takken van struiken die te groot zijn gegroeid, kun je tot de helft terugsnoeien. Uitgebloeide bloemen kun je wegsnoeien, zodat alle energie naar nieuwe bloemen gaat. In het najaar breng je de struik weer in vorm, maar niet lager dan kniehoogte vanwege kans op vorstschade.

Tips

  1. Maak heerlijk geurende potpourri van de bloemblaadjes.
  2. Zet eens een rozentak in een vaasje.
  3. Snoei als je rozenbottels wilt, niet alle bloemen weg.

Rozen snoeien voor groei en bloei  Rozen snoeien voor groei en bloei  Rozen snoeien voor groei en bloei 

Ook interessant:
Geurende tuinrozen; van zoet tot kruidig
Eindeloos genieten van de lange bloeitijd van rozen

 

Back To Top
Roses4Gardens gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren