Ga naar hoofdinhoud

Struikrozen geven kleur en geur. Om ze in topconditie te houden, moet je de rozen snoeien en bemesten. Dit geeft een impuls aan de groei en bloei van de struik.

Verjongen

Als de vorst eind februari, begin maart is verdwenen, is het tijd voor de belangrijkste snoei; de voorjaarssnoei. Deze snoei geeft de struikroos een verjongingskuur. Dit doe je door eerst alle dode en zwakke of beschadigde takken weg te knippen. Snoei daarna de overgebleven takken rigoureus terug tot 15 cm boven de grond. Een kind kan de was doen!

Snoei voor bloei

In de zomermaanden is het tijd voor de zogenaamde ´tussensnoei´ of ´vormsnoei´. Soms is het nodig om een aantal bloemen op te offeren, om weer een mooie vorm in de struik te krijgen. Maar wees gerust er volgt vanzelf een tweede bloei. Knip uitgebloeide bloemen weg; alle energie gaat dan naar nieuwe bloemen. Vooral bij warm weer bloeien rozen volop door.

Bemesten

Jarenlang bloemen produceren is voor de rozenstruik topsport. Om daarbij te helpen geef je mest. Doe dit eind maart, half juni en half juli. Voedingsstoffen uit organische mest komen geleidelijk vrij. Meng het door de bovenlaag van de grond rondom de roos. Zo blijven je rozen gezond. Krijgt je struikroos gelig blad en donkere nerven? Gebruik dan kunstmest om snel bij te kunnen sturen.

Leuke weetjes over rozen snoeien

  • Gebruik een schone, scherpe snoeischaar en voor dikke takken een takkenschaar of handzaagje.
  • Vaak beginnen struikrozen al in maart te groeien. Deze kun je zonder schuldgevoel snoeien; er komen vanzelf nieuwe scheutjes.
  • Heb je andere rozen dan struikrozen in je tuin? Kijk hier voor tips over de manier van snoeien van verschillende soorten rozen.
  • Rozen zijn hongerlappen; gebruik speciale rozenmest met extra stikstof en kalium.

Rozen snoeien en bemesten Rozen snoeien en bemesten

Ook interessant:
Rozen verzorgen
Rozen planten

Back To Top
Roses4Gardens gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren