Ga naar hoofdinhoud

Hoe en wanneer tuinrozen snoeien

Klimrozen, stamrozen en struikrozen hou je in vorm door ze te snoeien. Hoe meer snoei, hoe frisser de groei en hoe meer en groter de bloemen! Bij tuinrozen heb je twee soorten snoei: voorjaarssnoei en onderhoudssnoei.

Verjongingskuur

In maart verjong je tuinrozen door ze terug te snoeien. Gebruik schoon en scherp gereedschap. Eerst snoei je dode, dunne en beschadigde takken helemaal weg. De takken die overblijven knip je op 5 tot 7 cm boven de grond (struikrozen), oculatieplaats (stamrozen, dat is de verdikte knobbel waar de vertakking begint) of hoofdtakken (klimrozen) terug. Wees daarbij niet te voorzichtig, er groeien alweer snel nieuwe frisse takken uit. Meng na de snoei een handje organische mest door de bovenlaag van de grond rondom de roos.

Zomer en herfst

In de zomer volgt de onderhoudsnoei of vormsnoei. Je kunt ervoor kiezen uitgebloeide rozen steeds weg te knippen. De energie gaat dan naar nieuwe bloemknoppen en je roos bloeit continu door. Of snoei – als je roos uit vorm is – lange takken tot de helft terug. Dan offer je soms wat bloemen op, maar je zult beloond worden met een tweede bloeiperiode. Zet afgeknipte rozen in een leuke kan of vaas, of maak er geurende potpourri van! In de herfst kun je struikrozen weer in vorm brengen. Snoei daarbij niet lager dan kniehoogte, dan gaat je tuinroos sterk de winter in.

Wist je dat…

  • Een roos die je niet snoeit steeds meer dode takken krijgt en te weinig licht en lucht om mooi te groeien?
  • Je heesterrozen om de 2-3 jaar op 5 tot 7 centimeter boven de grond terugsnoeit?
  • Botanische of wilde rozen helemaal niet gesnoeid hoeven worden? Hooguit als ze te groot worden.
  • Je als je rozenbottels wilt, uitgebloeide bloemen juist moet laten zitten?

 

Back To Top
Roses4Gardens gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren